top of page

SENIORKATT

En katt kan betraktes som seniorkatt når den har blitt 10 år. Fra dette tidspunktet vil aldersprosessen normalt være i gang.  Som katte-eier er det viktig å være klar over at det er flere sykdommer som kan gi nedsatt livskvalitet og livslengde. Ofte vises ikke symptomene før sykdommen er langt fremskrevet. Vi anbefaler derfor årlige helseundersøkelser med fokus på følgene:

 

Vekt

Vektnedgang: Det finnes flere sykdommer som gjør at katten går ned i vekt. Dersom katten er undervektig eller har gått raskt ned i vekt så bør det undersøkes videre med blodprøver.

Overvekt kan forverre tilstanden for en katt med forkalkninger ved at skjelettet overbelastes. Dette kan føre til betennelse i leddene som gir smerter. Overvekt bør også undersøkes videre med blodprøver for å utelukke diabetes, som en del overvektige katter dessverre utvikler.  Slankefôr kan hjelpe katten din med å gå ned i vekt samtidig som den får en metthetsfølelse.

 

Bevegelighet/skjelettet

Stivhet i rygg og ben forekommer ofte hos eldre katter grunnet forkalkninger. Katten holder seg ofte mer i ro, har problemer med å hoppe like høyt som tidligere eller blir sint når du klapper enkelte steder. Noen ganger kan katten slikke seg ekstra mye der den har vondt mens andre katter får problemer med å vaske seg slik at pelsen bak på ryggen blir fet og rufsete. Ved en seniorsjekk undersøkes skjelettet og det settes eventuelt opp en ny time for røntgenbilder i bedøvelse. Det finnes både fôr, tilskudd og medisiner som kan lindre smertene og øke livskvaliteten til katten din.

 

Tannhelse

60% av alle katter over 5 år har en tannsykdom som heter TR (tann-resorpsjon). Dette er en tannhalsdefekt hvor deler av tannen blir brutt ned. Tilstanden er svært smertefull og må behandles ved at berørte tenner ekstraheres.

Det er også mange katter som plages av store mengder tannstein, som kan føre til betennelse i tannkjøttet, og som etter hvert kan utvikle seg så langt at tennene løsner. Vi anbefaler i så fall en tannbehandling hvor tannsteinen blir fjernet, tennene undersøkt grundig og det blir tatt rutinemessig røntgen.

 

Kronisk nyresvikt

Kronisk nyresvikt er den vanligste sykdommen på eldre katter. Eier opplever ofte at katten drikker eller tisser mer enn normalt, og ofte har de gått ned i vekt. Ved kronisk nyresvikt er målet og stabilisere nyrenes funksjon. Dessverre kommer ikke symptomene før 75% av nyrenes funksjon er ødelagt, dette er ikke reversibelt. Ved å oppdage sykdommen tidlig så har vi best mulighet for å hjelpe katten.  Spesiell nyrediett og eventuell annen behandling kan forlenge levetiden for katter med kronisk nyresvikt.

Vi anbefaler derfor årlige blodprøver på alle våre seniorpasienter.

 

Stoffskifte

Eldre katter kan ha økt stoffskifte. Slike katter vil være tynne selv om de har god appetitt. De kan virke rastløse og få høy hjertefrekvens som kan føre til høyt blodtrykk.  Høyt blodtrykk kan forverre nyreskade, forandringer i hjertet og synet.

 

Senior-fôr

Alle katter over 10 år bør få et seniorfôr. Dette fôret har mindre kalorier, og er tilsatt flere kosttilskudd for å opprettholde god bevegelighet i leddene. Det er også markant mindre salt i fôret slik at det er mer skånsomt for nyrene.

 

Ta kontakt for å bestille en helseundersøkelse på din seniorkatt

En katt med hovedrollen
bottom of page